Pico de gallo

Syrlig, frisk og sterk; pico de gallo smaker ikke bare utrolig godt, men også veldig enkelt å lage. Navnet, som på norsk betyr hanens nebb, er det ingen som helt vet hvor kommer fra. Men pico de gallo er en klassiker i det meksikanske kjøkken og kan brukes som tilbehør til både kjøtt og fisk, eller bare nytes for seg selv.

Dette er en type salsa cruda, altså en rå salsa som inneholder hakkede, friske grønnsaker og urter. Prøv deg gjerne frem med ulike typer frukt og grønnsaker; tomatene kan for eksempel erstattes med mango og ananas, eller hva med en kombinasjon av agurk, avokado og grønne tomater? Tenk på hva du vil bruke salsaen sammen med; en variant med mango passer godt til fisk, mens den klassiske med tomat er best til rødt kjøtt.

_MG_2010.jpg

Pico de gallo

4 porsjoner som tilbehør

Som oftest lager jeg pico de gallo uten en oppskrift, føler og smaker meg frem til noe jeg synes blir godt. Så jeg anbefaler å bruke denne oppskriften som et utgangspunkt og gjøre det samme. Spesielt med tanke på mengden jalapeños; jeg bruker to stykker i denne oppskriften og det gir en middels sterk pico de gallo. Så tilpass etter dine preferanser og smak alltid på chilien du skal bruke, jalapeños kan være alt fra en relativt mild chili til en skikkelig sterk en.

1 liten, gul løk (omtrent 175 gram)

1 fedd hvitløk

4-5 lime

Salt

3 store, faste tomater (omtrent 300 gram)

1-2 jalapeños

En liten bunt koriander

Start med å hakke løken fint, rive hvitløken og ha dette over i en stor bolle. Bland inn saften fra fire lime og en klype salt. La dette stå i 5 minutter, slik at den sterke smaken av rå løk og hvitløk dempes litt. I mellomtiden hakker du tomater og jalapeños. Den sterkeste delen av en chili er de hvite trådene på innsiden, så fjern disse om du ønsker det mindre sterkt. Hakk koriander fint, og husk at du kan bruke både blader og stilker. Ha tomater, jalapeño og koriander oppi bollen og bland det godt sammen. Smak til med salt og lime.