Ensenada: Mariscos el Güero

Ensenada: Mariscos el Güero

Langt nord i Mexico, i delstaten Baja California, finner du Ensenada. Byen ligger ved Stillehavskysten og er blant annet kjent for sin fantastiske sjømat. Jeg var så heldig å få ta turen dit i våres, så da passet jeg på å spise så mye sjømat jeg klarte på en uke. Et av stedene som pekte seg ut, var Mariscos el Güero.

Mariscos el Güero er faktisk bare en liten bod som ligger langs havnepromenaden i Ensenada. Da vi var på jakt etter stedet, så vi ikke selve boden, fordi den var helt omringet av folk. Køen strakk seg langt utover både fortauet og gaten, så det var bare å stille seg opp og smøre seg med tålmodighet. Mariscos el Güero serverer hovedsakelig rå sjømat, i form av ceviche, tostadas og cocteles. Den førstnevnte har nok de fleste hørt om, rå fisk eller annen sjømat som blir “kokt” i sitrus. I Mexico er det også populært å servere ceviche i ulike varianter, enten som topping på en fritert tortilla, som kalles tostada, eller mikset sammen med en tomatbasert saus, som kalles coctel. Jeg elsker hvordan den rå sjømaten virkelig gir deg smaken av havet, den er så fersk og salt. I Mexico spiser man omtrent alt med lime og chili på, og sjømaten er ikke et unntak. Vi bestilte én av alt på menyen og satte oss på fortauskanten for å nyte maten i sola.

_MG_0079.jpg

Først ut var en tostada toppet med en ceviche laget på reker, hvit fisk, blekksprut, kamskjell og hjerteskjell. Kombinert med hakkede tomater, rødløk, koriander og masse chili, slik en klassisk ceviche serveres i Mexico. Like etter fulgte en coctel med reker, søt og syrlig salsa laget på tomater, chili, lime og ketchup. Vi avsluttet det hele med en stor tallerken aguachile; en type ceviche laget med rå reker, tynne skiver agurk og rødløk, toppet med avocado og svart pepper. Dette er nok en av min absolutte favoritter, så utrolig friskt, syrlig og sterkt. Alle ingrediensene komplementerer hverandre på en veldig god måte; det er så mange ulike teksturer, smaker og nyanser på en og samme tallerken. Kremet avokado, kruttsterk chili, syrlig lime, crunchy agurk og ferske, salte reker.

_MG_0096.jpg
_MG_0098.jpg

All denne maten lages i en liten vogn, langs en bilvei. Vi satt på fortauet, spiste fra plasttallerkener og det kunne ikke blitt bedre. For råvarene, tilberedningen og smakene er helt fantastiske. Jeg elsker motsetninger som dette; det er så enkelt, så primitivt på mange måter, men allikevel så sofistikert og eksklusivt. For meg er dette essensen av den meksikanske matkulturen. Alle de beste måltidene jeg har spist her, har blitt servert fra en liten vogn ute på gaten. Nå holder jeg på å lage par ulike oppskrifter på ceviche, slik at jeg (og dere!) kan få smaken av meksikansk sjømat, hjemme på kjøkkenet. Perfekt sommermat, enten du er i Norge eller Mexico. Bare å følge med her på bloggen!

_MG_0074_2.jpg