Chilaquiles rojos

Chilaquiles er en klassisk meksikansk frokost, som består av sprø tortillachips servert i en rød eller grønn salsa, vanligvis toppet med ost, tynne skiver løk og et speilegg. Denne tradisjonelle retten serveres over hele Mexico og kommer i mange ulike varianter.

Dette er en perfekt helgefrokost, som kan toppes med med alt fra friske urter og grønnsaker til kylling og revet ost. Her det bare fantasien som setter grenser! Jeg har gått for en variant med speilegg, tynne skiver avokado og reddik, toppet med koriander, lime og en salt, tørr ost. Meksikanske smaker, med andre ord.

_MG_8542.jpg
_MG_8554.jpg

Mine chilaquiles serveres med en rød salsa, derav navnet chilaquiles rojos. Tomater, chili, løk og hvitløk, stort mer enn det trenger du faktisk ikke for å lage denne salsaen. Den andre varianten, chilaquiles verdes, serveres med en grønn salsa, basert på tomatillos og koriander. Tomatillos ligner på små grønne tomater, men er faktisk bær i familie med physalis. Et godt tips om du vil ha frokosten på bordet så fort som mulig, er å lage salsaen dagen i forveien.

_MG_8687.jpg
_MG_8722.jpg

Chilaquiles rojos

4 porsjoner

I denne oppskriften bruker jeg et par ingredienser det kan være litt vanskelig å få tak i utenfor Mexico, derfor kommer det her noen tips til hvordan du kan erstatte dem.

For det første anbefaler jeg å bruke tortillachips som ikke er tilsatt mye salt eller andre krydder, da dette vil påvirke smaken på den ferdige retten. Om dette er vanskelig å få tak i, kan du kjøpe tortillalefser, dele dem opp i små trekanter og riste dem i en panne eller stekeovn til de er sprø. Jeg bruker en typisk meksikansk ost som heter cotija i denne oppskriften. Dette er en tørr og relativt salt ost, som jeg vil anbefale å erstatte med enten pecorino romano eller en kraftig, tørr fetaost om nødvendig. Til slutt har vi den tørkede chilien, jeg bruker guajillo som er middels sterk og har en fruktig, søtlig smak. Om du ikke får tak i denne, kan du erstatte den med en annen tørket chili som ikke er for sterk eller røkt i smaken.

Chilaquiles & topping

En liten bunt koriander

75 gram cotijaost

3 lime

2 avokadoer

5 reddiker

Nøytral olje

4 egg

400 gram tortillachips

Havsalt

Salsa roja

2 tørkede guajillochili (cirka 15 gram)

500 ml vann

1/2 gul løk (cirka 150 gram)

4 fedd hvitløk

400 gram hakkede tomater på boks

1 teskje salt

1 spiseskje brunt sukker

_MG_8700.jpg
_MG_8707.jpg

For å tilberede salsaen må først du bløtlegge de tørkede chiliene. Kok opp vannet og finn frem en liten bolle. Del chiliene på langs, fjern stilken og frøene. Putt chiliene oppi bollen, når vannet koker heller du det over og lar chiliene bløtlegges i 20 minutter. Om du bruker malt chilipulver kan du hoppe over dette steget. I mellomtiden hakker du løken grovt og knuser hvitløksfeddene. Når de 20 minuttene er over har du alle ingrediensene over i en blender, inkludert vannet du bløtla chiliene i, og kjører det til det er jevnt. Om du lager salsaen på forhånd kan du helle den over i en lufttett beholder og oppbevare den i kjøleskapet, den holder seg fin i minst én ukes tid.

Deretter kan du forberede toppingen; vask koriander og hakk den opp grovt, husk at du kan bruke både stilker og blader! Riv osten og skjær opp lime i båter, sett til side. Del opp avokadoene i fire på langs, ta ut steinen og skjær opp hver av bitene i tynne skiver. Vask reddikene og skjær av endene, del dem opp i tynne skiver - om du har en mandolin kan du gjerne bruke denne.

Finn frem en dyp stekepanne eller gryte, hell over salsaen og la den få et raskt oppkok.

Varm opp et par spiseskjeer nøytral olje i en annen stekepanne og stek eggene på middels til høy varme. Jeg liker speilegg med en rennende plomme, men om det ikke er din favoritt, kan du fint servere dette med for eksempel eggerøre. Når eggene straks er klare, heller du tortillachipsene over i gryten med salsa og rører rundt til salsaen er jevnt fordelt. Dette vil du passe på å gjøre like før servering, da tortillachipsene vil bli helt myke om de ligger i salsaen for lenge. Derfor lønner det seg å ha alt annet klart når du kommer til denne delen av oppskriften, slik at du kan servere varme og sprø chilaquiles - akkurat slik de skal være. Nå er det tid for å toppe det hele med egg, skivene med avokado og reddik, koriander, ost og en klype havsalt. Jeg liker å servere dette rett fra pannen, men du kan også bruke et stort fat om du ønsker det.

_MG_8642.jpg