Cæsarsalat med brokkoli & savoykål

Cæsarsalat med brokkoli & savoykål

En tvist på en klassisk oppskrift. Denne versjonen er laget på rå brokkoli og savoykål, som er i sesong på denne tiden av året. En smakfull og mettende salat, som fungerer like fint for seg selv som tilbehør til både kjøtt og fisk.

Jeg er en fast leser av Bon Appétit, et matmagasin på nett og papir, som har fantastiske oppskrifter. Da jeg så denne salaten i deres seneste utgave, visste jeg at jeg måtte prøve den! Så dette blir et tips om både en veldig god oppskrift og et inspirerende magasin.

_MG_8733.jpg
_MG_8767.jpg

Salatene jeg liker best, er nesten alltid basert på rå grønnsaker. De er jo proppfulle av næring når de ikke har blitt varmebehandlet, i tillegg til å være søte og sprø. Når jeg bruker rå grønnsaker i salater tenker jeg på hvordan de burde kuttes opp, for å skape god balanse og tekstur. Jeg liker å bruke en mandolin, som gjør det enkelt å dele opp grønnsaker og frukt i tynne skiver. Om du ikke har en mandolin, er det et kjøkkenredskap jeg anbefaler å gå til innkjøp av. Den har i hvert fall blitt en av mine favoritter på kjøkkenet!

_MG_8743.jpg
_MG_8823.jpg

Jeg kan se for meg at denne salaten kan passe fint sammen med grillet kjøtt eller noen gode pølser. Kanskje den til og med kan kombineres med julematen som kommer på bordet om ikke så lenge?

_MG_8865.jpg

Cæsarsalat med brokkoli & savoykål

6 porsjoner som tilbehør

Denne salaten kan gjerne lages noen timer i forveien, for den blir veldig god når den får stå en liten stund før servering. Grønnsakene får virkelig trukket til seg smaken fra dressingen. Om du ikke får tak i savoykål, kan du for eksempel prøve deg på en kombinasjon av grønnkål og vanlig hodekål.

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

50 ml sitronsaft

1 spiseskje Dijonsennep

Salt

1 stor eggeplomme (om du har små egg, kan du vurdere bruke to)

125 ml extra virgin olivenolje

3 spiseskjeer revet parmesan, pluss ekstra til servering

2 hoder brokkoli (omtrent 750 gram)

200 gram savoykål

Pepper

Start med å lage dressingen; skrell hvitløksfeddet og skjær det i tynne skiver, bruk deretter knivbladet på en stor kjøkkenkniv til å mose hvitløk og ansjosfileter til en jevn masse. Ha dette over i en stor bolle og pisk det sammen med sitronsaft, sennep og en god klype salt. Ha oppi eggeplommen og pisk det hele godt sammen. Hell oppi olivenoljen litt av gangen mens du hele tiden pisker, slik at du oppnår en jevn og fin dressing. I denne dressingen lager vi en emulsjon mellom oljen og sitronsaften, hvor eggeplommen og sennepen binder det hele sammen og gjør at dressingen ikke skiller seg. Når du har pisket inn all olivenoljen, har du oppi revet parmesan og blander det inn i dressingen.

Så er det over til grønnsakene. Du skal bruke stilken på brokkolien; så skjær av enden om den er litt hard eller tørr og skrell av det ytterste skallet. Skjær av blomstene så nære de grønne toppene som mulig, ta deretter stilken og skjær den opp i tynne skiver med en skarp kniv eller mandolin. Ha det hele oppi bollen med dressingen. Kutt opp savoykålen i tynne strimler på tvers, du trenger ikke å skjære vekk stilken i midten. Ha strimlene med kål oppi bollen og bland det hele godt sammen, slik at dressingen blir jevnt fordelt. Smak til med salt. La stå i minst ti minutter før servering, men gjerne lenger.

Rett før servering topper du salaten med revet parmesan og grovkvernet pepper.